Izobraževalni klub Sedem stebrov zdravja

.

Izobraževalni klub ‘7 stebrov zdravja’ – več zdravja za vse življenje

Optimistično smo prepričani, da lahko ostanemo zdravi, če znamo pravilno poskrbeti za svoje telo. Tudi statistične ugotovitve obsežnih medicinskih raziskav potrjujejo, da imamo dobre razloge za tak optimizem — in to kljub naraščajočemu onesnaženju okolja, kljub poplavi kroničnih bolezni in kljub mnogim nalezljivim boleznim, za katere še ni zdravila. Moramo pa se naučiti dobro skrbeti za svoje zdravje. Potrebno znanje, ki so ga strokovnjaki pridobivali in preizkušali več desetletij, nam je na razpolago v razumljivi in praktični obliki. In ker ni veliko reči bolj pomembnih od vašega zdravja, se dobre investicije vanj zelo splačajo. Denar tu ni najbolj pomemben. Najbolj pomembna investicija je naš čas, da se lahko izobrazimo o tem, kaj vse lahko sami naredimo za svoje zdravje in s tem za kakovost in dolžino svojega življenja na tem planetu.

Nekatere raziskave so celo pokazale, da lahko samo z zdravim življenjem zmanjšamo tveganje za smrtonosne srčne bolezni za več kot 80 odstotkov, tveganje za rakasta obolenja pa za več kot 60 odstotkov.* Mnoge tovrstne znanstvene ugotovitve, ki dokazujejo, kako zelo veliko kroničnih bolezni lahko premagamo, še preden se pojavijo, so med drugim spodbujale tudi vlado Republike Slovenije, da so v zadnjih desetih letih sprejeli več resolucij za promocijo zdravega življenjskega sloga. Žal pa te resolucije lahko ostanejo samo dobre želje na papirju, dokler se posamezniki v Sloveniji ne naučimo živeti bolj zdravo. Še najbolj promovirana sta bolj zdrava hrana in redna telovadba, vendar sta to samo dve od sedmih pomembnih sestavin zdravega življenja, ki jih večinoma premalo poznamo in razumemo – pa tudi če jih, nam pogosto zmanjka motivacije. Zato smo začeli izobraževalni klub Sedem stebrov zdravja, da z njim prispevamo k bolj zdravi Sloveniji.

Zainteresiranim za spodbudo k bolj zdravemu mišljenju in življenjskemu slogu po e-pošti največ enkrat mesečno pošiljamo bilten s kratkimi izobraževalno motivacijskimi sporočili pod naslovom ‘Z veseljem do življenja‘ (kliknite tu za primere …). Prizadevamo si graditi in utrjevati naslednjih sedem stebrov zdravja:

1. dovolj vode (ustrezno čiste),
2. dovolj spanja in počitka,
3. več zdravju koristne hrane in manj nezdrave,
4. dovolj telovadbe in manj sedenja,
5. ustrezno razstrupljanje oz. čiščenje telesa,
6. obvladovanje vseh oblik stresa,
7. zagotavljanje potrebnega znanja in motivacije za zdravo življenje.

Vabimo vas, da se včlanite, popolnoma brezplačno in brez obveznosti: vnesite svoj e-poštni naslov v polje zgoraj desno, kliknite gumb Prijavi in potem potrdite svojo prijavo po navodilih, ki jih boste prejeli po vaši e-pošti.

 

– članek: Odkrijmo motivacijo za zdravo življenje

– drugi članki s področja zdravega življenja

Viri: Don Colbert, dr. med.: Sedem stebrov zdravja;  Marjorie L. McCullough, RD, ScD, Frank M. Sacks, MD, and Eric B. Rimm, ScD, “Five Combined Health Habits Equal Lower Heart Disease Risk,” Circulation: Journal of the American Heart  Association (July 4, 2006);  “News in Science: Lifestyle Can Almost Eliminate Heart Disease,” November 9, 1999;  “Cancer Prevention by Nutritional Intervention,” Board Examination Review and Study Guide, 2002 E1 edition.