Varno delo: dvigovanje in prenašanje bremen

Dobra praksa pri prenašanju težjih bremen

/klub 7sz/ 

1. Ustavi se in razmisli
Pripravim se na prenos bremena. Kam točno ga moram odnesti? Ali lahko uporabim ustrezna mehanska pomagala, npr. voziček? Ali moram prej odstraniti kakšne ovire?
Za visok dvig, na primer od tal do višine ramen, lahko predvidim počitek z bremenom na pol poti (npr. na mizi).

2. Postavi stopala v pravilen položaj
Stopim s stopali narazen (to mi daje potrebno ravnotežje in stabilnost za dvigovanje). Odrivno nogo postavim malo naprej, v smeri nameravanega premika.

pravilno_dvigovanje

3. Zavzemi pravilen položaj

Če dvigujem breme s tal, upognem kolena (ne pokleknem in ne skrčim kolen preveč). Hrbet držim čim bolj raven. Če je potrebno, se nagnem malo naprej preko bremena, da ga lažje primem. Ramena imam poravnana, obrnjena so v isto smer kot medenica (na ta način varujem spodnji del hrbtenice in medenico).

4. Čvrsto zgrabi breme
Manj se bom utrudil, če prste ukrivim, kot če jih poskušam držati naravnost. Če moram med dvigovanjem spreminjati prijem, delam to počasi, postopoma in ne sunkovito. (Kateri položaj in prijem sta najboljša, je odvisno situacije in izbire, bistvena je varnost.)

5. Breme drži blizu telesa
Dokler je mogoče, držim breme tesno ob telesu (bližje telesa naj bo težji del bremena). Če ne morem pristopiti tesno k bremenu, ga najprej poskusim potegniti k sebi, preden pričnem z dvigovanjem.

6. Ne dviguj sunkovito
Dvigujem čim bolj enakomerno. Dvignem glavo, ko pričnem z dvigovanjem, in breme stalno nadzorujem.

7. Ne obračaj se v pasu
Vedno obračam celo telo, tako da premikam stopala.

8. Med odlaganjem bremena ne upogibaj hrbta
Tako kot pri dvigovanju (točka 3) držim hrbet ves čas vzravnan, upognem pa kolena.

9. Odloži breme, potem popravljaj njegov položaj
Če moram breme odložiti na točno določeno mesto, ga lahko najprej odložim približno, potem pa ga porivam sem ter tja, dokler ni pravilno postavljen.